Görme Engelliler Bölümü
MTA Genel Müdürlüğü Şehit Cuma DAĞ Tabiat Tarihi Müzesi Görme Engelliler Bölümünde Doğa Tarihini anlatan üzeri açılır vitrin içinde ve açıkta örnekler sergilenmektedir. Hiç görmeyenler ve az görebilenlere göre düzenlenen bölümde hiç göremeyenler için Braille alfabesiyle yazılmış etiketler ve kabartma yazıyla yazılmış broşürler; az görenler için güçlü lambalarla aydınlatılmış bir ortam, büyük ve kalın harflerle yazılmış etiket ve broşürler hazırlanmıştır. Bilgileri pekiştirmek amacıyla müzeyi ve doğa tarihini anlatan sesli bir cd hazırlanmıştır. Ziyaretçiler, örnekleri dokunarak algılamakta Braille alfabesiyle yazılmış etiketlerden örneklere ilişkin bilgiler edinmektedirler. Ayrıca bu konuda eğitimli müze araştırmacıları, ziyaretçilere eşlik etmektedirler.
Bölümü kurma fikri, 2000 yılında müzemize gelen görme engelliler okulunun ziyareti sırasında ortaya çıkmıştır. Müzede sergilenen örneklerin vitrinlerde yer alması nedeniyle, müze gezisi öğrenciler için çok anlamsız olmuş, özellikle doğuştan görmeyenlere yapılan açıklamalar yetersiz kalmıştır.
MTA Genel Müdürlüğü Şehit Cuma DAĞ Tabiat Tarihi Müzesinde oluşturduğumuz “MTA Modeli Görme Engelliler Bölümü”, ziyaretçilerimizin içinde yaşadıkları doğayı tanımalarını sağlamakta; fosiller, omurgalı ve omurgasız hayvan türleri, sarkıt, dikit gibi mağara oluşumları, mineral, kayaç, süs taşı, güneş sistemi vb. farklı kavramlar soyuttan somuta dönüşerek ziyaretçilerimizin bilgilenerek hoşça vakit geçirmelerini sağlamaktadır.
Görme Engelli Okulları ile yapılan her eğitim süreci sonunda engelliler haftasında engelli öğrencilerle birlikte müzemizde etkinlikler düzenlenmektedir.
2015-2016 yıllarında Konya, Niğde, Adana, Kayseri İllerinde bulunan Görme Engelliler Okullarına gidilerek geçici sergiler düzenlenmiştir.
MTA Şehit Cuma DAĞ Tabiat Tarihi Müzesi Görme Engelliler bölümü, ülkemizde kalıcı koleksiyon özelliği taşıyan ilk bölümdür.