Hidrojeoloji Uygulamaları Birimi
Hidrojeoloji çalışmaları, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün kuruluş yıllarından itibaren yapılmakta olup Hidrojeoloji Uygulamaları Birimi’nin yönetmeliklerde belirtilen temel görevi maden sahalarının Hidrojeoloji etütlerini yapmaktır.
Açık veya kapalı olarak işletilen kömür, metalik maden, endüstriyel hammadde, radyoaktif mineral vb. maden işletmelerinde yer altı suları işletmeyi olumsuz olarak etkilemektedir. Hem açık hem de kapalı maden işletmelerinde, gelişebilecek su girişleri ya da ani baskınları şeklindeki boşalımlar, çalışanlar için hayati tehlike oluşturabileceği gibi çalışma verimini de düşürür. İşletmeye kontrolsüz şekilde giren suyun, ortamdan uzaklaştırılması zaman, işgücü, para, cevher ve malzeme kaybına neden olur.
Maden sahalarında bu kayıpları önlemek için yapılan Hidrojeoloji Etütleri, iki tam su yılını kapsayacak şekilde genellikle 2 yıl süreli olarak yapılmaktadır. Bu çalışmalar kapsamında sahada, jeolojik prospeksiyon, hidrojeolojik harita alımı, yeraltısuyu gözlemleri (statik seviye ve kaynak başı ölçümler), izleyici deneyleri, su kimyası, izotopik değerlendirmeler, pompaj gruplarının açılması, pompaj testleri, kuyu içi jeofizik ölçümler, hidrolojik gözlemler ve bunların sonucunda olası çözüm önerilerinin belirlenmesi çalışmaları yapılmaktadır.
Bu çalışmalar ilk yıllarda MTA Yatırım Programı kapsamında yapılırken son yıllarda özellikle ücretli çalışmalar ağırlık kazanmıştır.Ücretli İşler kapsamında yapılan önemli projeler arasında, EÜAŞ Genel Müdürlüğü adına Ankara-Beypazarı-Çayırhan Kömür Sahası, Kahramanmaraş-Afşin-Elbistan Kömür Sahası, İstanbul-Silivri, Tekirdağ-Çerkezköy ve Malkara Kömür Sahaları ile TKİ Genel Müdürlüğü adına Bolu-Göynük Bitümlü Şeyl Sahası Hidrojeoloji Etüdü çalışmaları örnek olarak gösterilebilir. Yatırım Programı kapsamında da Konya-Karapınar Kömür Sahası, Eskişehir-Alpu Kömür Sahası, Afyon-Dinar-Dombayova Kömür Sahası ve Isparta-Şarkikaraağaç Kömür Sahası Hidrojeoloji Etütleri yapılmıştır.Yapılan bu etütler sonrasında ayrıca ”Yeraltısuyu Akım Modeli ve Susuzlaştırma Planı” çalışmaları da yapılarak, işletme planlarına uygun olarak yapılan susuzlaştırma faaliyetlerinin ileriki yıllarda işletme sahasına olası etkileri de görülebilmekte ve sürekli güncellenerek mevcut duruma uyarlanabilmektedir.
Hidrojeoloji Uygulamaları Birimi, asıl görevi olan maden sahalarının Hidrojeoloji Etütlerinin yanı sıra, diğer ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının çalışmalarına da zaman zaman teknik destek vermektedir.
Tel : (0312) 201 11 59
E-mail : enerji1@mta.gov.tr