Uzaktan Algılama ve Kullanım Alanları
Uzaktan Algılama, yeryüzünden belirli uzaklıklara, atmosfere veya uzaya yerleştirilen platformlara monte edilmiş ölçüm aletleriyle yeryüzünde bulunan doğal ve yapay objeler hakkında bilgi alma ve değerlendirme teknikleri olarak tanımlanabilmektedir.
Günümüzde yerküre ile uğraşan tüm bilim dalları uzaktan algılamayı kullanmaktadır. Jeolojik çalışmalarda yeryüzü şekillerinin incelenmesi, doğal afetler, yapısal jeoloji ve özellikle doğal kaynakların incelenmesi vb. önemli kullanım alanları bulunmaktadır. Bununla birlikte, Hidrojeoloji, botanik, tarım ve meteoroloji alanlarında etkili şekilde kullanılmaktadır.
Elektromanyetik Spektrum
Metreden nanometreye kadar olan dalgaboyu aralığındaki enerjinin sürekliliğine elektromanyetik spektrum denir. Bu spektrum, gama ışınları bölgesinin çok kısa dalgaboyu ve radyo dalgaları bölgesinin uzun dalgaboyu aralığına yayılmıştır.
UYDULARIN YERYÜZÜNDEN VERİ TOPLAMASI
Veri toplama işlemi elektromanyetik alanlar ve kuvvet alanları içinde oluşan spektral farklılıkların ölçülmesiyle yapılmaktadır.
Uzaktan algılamanın temel prensibi; her cismin aynı ışık kaynağına farklı dalga boylarında gösterdikleri farklı tepkiler olarak ifade edilebilir. Bu görüşten yola çıkarak uzaktan algılama insan gözünün göremediği dalga boylarından da veri sağlayarak yorumlamaya giden süreçte eldeki veri setini zenginleştirir.
Uzaktan algılamada iki farklı algılama sistemi vardır:
- Pasif Algılayıcı Sistemler :
Doğal enerjinin mevcut olduğu zamanlarda algılama yapma kabiliyetindedirler. Tüm yansıyan enerji, güneşin dünyayı aydınlattığı sürelerde meydana gelmektedir. Diğer bir deyişle, güneşin geceleri algılamaya uygun yansıyan enerjisi yoktur. Bu özelliklerden istifade ederek algılama yapma kabiliyetine sahip olan kameralar vb. sensörler pasif sensör sınıfına girerler. Örnek; insan gözü, multispektral ve hiperspektral uydu görüntüleri.
- Aktif Algılayıcı Sistemler:
Bu tip sensörler, algılama için gerekli enerjiyi, güneşe bağlı olmaksızın, kendi kaynağından sağlamaktadır. Sensör hedefe kendi kaynağından enerji gönderir ve takiben hedeften yansıyan enerjiyi tespit eder ve ölçer. Aktif sensörlerin en büyük avantajı, mevsimlere bağlı olmaksızın her havada ve her zaman algılama yapmasıdır. Bununla beraber, hedefi aydınlatmak için büyük miktarlardaki enerji üretimine gereksinim duyulmaktadır. Örnek; RADAR uydu görüntüleri