Türkiye Paleoiklim Araştırmaları
Büyük volkanik faaliyetler, meteor çarpmaları, dünyanın güneş etrafındaki konumunun değişmesi nedeni ile oluşan döngüler (Milankovitch Cycles), iklimsel değişiklikler, denizlerdeki karbonun atmosfere karışması vb. sebepler, jeolojik zaman süresince canlı yaşamını belirgin bir şekilde etkilemiş ve aşağıda belirtilen beş büyük kitlesel yok oluşa neden olmuştur.
- Ordovisiyen-Silüriyen geçişinde (~444 my.);
- Devoniyen-Karbonifer geçişinde (~359 my.);
- Permiyen-Triyas geçişinde (~252 my.);
- Triyas-Jura geçişinde (~201 my.);
- Kretase-Paleosen geçişinde (~66 my.)
Bununla birlikte son 55 my’da gerçekleşen ve özellikle paleontolojik ile jeokimyasal kayıtlarda tespit edilen birçok iklim değişikliği olayı da bilinmektedir. Küresel ölçekte genel olarak bir soğuma sürecini işaret eden bu iklim değişiklikleri Paleosen-Eosen geçişi (~55 my.) ile başlayan kısa süreli ısınma dönemlerini, Eosen-Oligosen geçişinde (~34 my.) Antarktika’daki Drake Boğazı’nın açılması ile meydana gelen soğuma dönemini ve son olarak Kuvaterner’de gerçekleşen Son Maksimum Buzul (LGM) dönemini (26.000-19.000 yıl aralığı) içerir. Son Maksimum Buzul döneminden sonra artmaya başlayan sıcaklıklar Holosen (~11.700 yıl) süresince devam etmiş tarihsel dönemde birçok kuraklığa ve medeniyetlerin yok olmasına neden olmuş, sanayi devrimi ile birlikte bu ısınma dramatik olarak artmış ve günümüz Küresel Isınma olgusunun ortaya çıkmasına yol açmıştır.
Paleo-iklimsel, ortamsal ve faunal/floral değişimleri tespit etmek amacıyla yapılan saha ve laboratuvar çalışmalarında elde edilen veriler değerlendirilerek küresel ölçekte etki yaratmış olan bu olayların Ülkemizdeki etkileri ortaya çıkarılacaktır.