Türkiye Jeoloji Haritaları Serisi Basımı Çalışmaları Kapsamında Üretilen Jeoloji Haritaları
MTA Genel Müdürlüğü jeoloji mühendisleri tarafından detaylı arazi çalışmaları sonucunda üretilmiş olan 1:25.000 ölçek detayındaki jeoloji haritaları söz konusu alan üzerinde uzmanlaşmış personeller tarafından yeniden düzenlenerek 1:50.000, 1:100.000 ya da 1:250.000 ölçekli jeoloji haritaları, Harita Uygulamaları Birimi koordinesinde, kitapçık ve Coğrafi Bilgi Sistemleri ile vektör formatında, tüm kartografik elemanları (lejant, kesit, bulduru haritası vb.) içeren haritası ile birlikte basıma hazırlanmaktadır. Basılan kitapçık ve haritalar Bilimsel Dokümantasyon Dairesi Basın ve Halkla İlişkiler Biriminden satın alınabilir. Söz konusu haritalar vektör formatında https://eticaret.mta.gov.tradresinden ücreti karşılığı temin edilebilir.
Farklı ölçeklerde kitapçıkları ile birlikte basılan jeoloji haritaları
1:500.000 Ölçekli Türkiye Jeoloji Haritası
1:25.000 ölçek detayındaki jeoloji haritaları temel alınarak tüm Türkiye kapsamında 18 adet 1:500.000 Ölçekli Jeoloji Haritası tüm kartografik elemanları (lejant, kesit, bulduru haritası vb.) içerecek şekilde CBS ortamında hazırlanmış ve vektör formatında https://eticaret.mta.gov.tr adresinden satışa sunulmuştur. Söz konusu 18 adet harita birleştirilerek “1:500.000 Ölçekli Türkiye Jeoloji Haritası” hazırlanmıştır. Bu harita Kurumumuz “Yerbilimleri Portalı” üzerinden de paylaşılmaktadır.
1/500.000 Ölçekli Ankara paftası örneği
1:1.000.000 Ölçekli Türkiye Jeoloji Haritası
1:500.000 ölçekli Türkiye Jeoloji Haritası üzerinde güncelleme ve detay çalışmaları yapılarak “1:1.000.000 Ölçekli Türkiye Jeoloji Haritası” hazırlanmıştır. Basılı harita Bilimsel Dokümantasyon Dairesi Basın ve Halkla İlişkiler Biriminden satın alınabilir. Ayrıca söz konusu harita vektör formatında https://eticaret.mta.gov.tr/ adresinden ücreti karşılığı temin edilebilir.
KAF Atlası Harita Ekleri (1:100.000 Ölçekli)
MTA Genel Müdürlüğü kurulduğu yıldan itibaren, doğal kaynakları bulmanın ve incelemenin yanı sıra yer bilimleri ile ilgili diğer konularda da araştırmalar yapmaktadır. Bunlardan birisi de doğal afetler konusudur. Türkiye sanayi sektörünün büyük bölümünün, ortasından Kuzey Anadolu Fayı (KAF) batı devamının geçtiği Marmara Denizi çevresinde konumlanması sebebiyle, bu fay hattında oluşan depremlerin yarattığı can ve mal kayıpları da çok büyüktür. Kurumumuz bu hususları dikkate alarak Kuzey Anadolu fayının geçtiği hattın jeolojisini çalışmış ve KAF Atlası’nı yayımlamıştır. Atlasa ait ek haritalar CBS ortamında sayısallaştırılarak, 1:100.000 ölçeğinde bütün kartografik elemanlarıyla basıma hazırlanmıştır. Basılı harita Bilimsel Dokümantasyon Dairesi Basın ve Halkla İlişkiler Biriminden satın alınabilir. Ayrıca söz konusu harita vektör formatında https://eticaret.mta.gov.tr/ adresinden ücreti karşılığı temin edilebilir.
KAF Atlası Harita Eki örneği
DAF Atlası Harita Ekleri (1:100.000 Ölçekli)
Anadolu bloğunu doğudan sınırlayan Doğu Anadolu Fayı (DAF) ‘nın değişik bölümlerinde neotektonik ve jeolojik amaçlı bir çalışma yapılması ihtiyacı sonrası, bu fay hattı boyunca 1:100.000 ölçeğinde yaklaşık 20-50 km genişliğindeki alanı kapsayan bir zonun jeoloji haritası konulmuş ve DAF Atlası üretilmiştir. Basılı harita Bilimsel Dokümantasyon Dairesi Basın ve Halkla İlişkiler Biriminden satın alınabilir. Ayrıca söz konusu harita vektör formatında https://eticaret.mta.gov.tr/ adresinden ücreti karşılığı temin edilebilir.
DAF Atlası Harita Eki örneği
Türkiye Heyelan Veri Tabanı
Genel Müdürlüğümüz yeraltı kaynaklarının bulunması ve kullanımı olanaklarının değerlendirilmesinin yanı sıra, doğal kaynaklı afet alanlarının tanımlanması ve bunlara bağlı olarak meydana gelebilecek afetlerin azaltılması konularında temel yer bilim verileri üretmektedir. Heyelan, jeolojik kökenli süreçlerden kaynaklanan bir doğa olayıdır. Ülkemizde heyelanların yol açtığı kayıpların azaltılması ve mekânsal dağılımını kontrol eden çevresel faktörlerin daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla MTA Genel Müdürlüğü tarafından 2007 yılında ‘Türkiye Heyelan Envanter Haritası Projesi’ tamamlanmış ve proje kapsamında 1:25.000, 1:50.000 ve 1:1.500.000 ölçekli hazırlanan heyelan envanter haritalarının Coğrafi Bilgi Sistemleri ortamına aktarılması ile Heyelan Veri Tabanı oluşturulmuştur. 1:25.000 ölçeğindeki heyelan haritaları vektör ve raster formatında, https://eticaret.mta.gov.tr adresinden satışa sunulmaktadır.