Ar-Ge Araştırmaları
Jeofizik Etütleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan Ar-Ge Koordinatörlüğü, jeofizik etütlerde kullanılmak üzere yerli ve milli imkanlarla günümüz teknolojisine uygun cihazlar üretmeyi hedefler. Bu hedef doğrultusunda yeni cihaz imalatına yönelik Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarını yürütür. Bunun yanında bir diğer görev olarak mevcut cihazların bakım, onarım, test ve kalibrasyonlarını yaparak etütlerde kullanıma hazır hale getirir.
Ar-Ge Koordinatörlüğünün amacı, jeofizik ölçüm cihazları üreterek, yurtdışı firmalarından temin edilen ölçüm sistemlerinin maliyetlerinden tasarruf etmek, özelliklerini geliştirmek ve arıza durumunda yedek parça temininde yurtdışına bağımlılığın önüne geçmektir. Bu amaçla yürütülen projeler kapsamında Resiztivite Cihazı , Mobil Kuyu Log Ölçüm Sistemleri, Yapay Uçlaşma( IP) Cihazı ve Manyetometre üretimi gerçekleştirilmiştir.
Mobil Kuyu Log Ölçüm Sistemleri
Projede, yurtdışı firmalarından temin edilen kuyu logu ve ölçüm sistemlerinin maliyetlerinden tasarruf etmek, özelliklerini geliştirmek ve arıza durumunda yedek parça temininde yurtdışına bağımlılığın önüne geçmek amacıyla yerli ve milli imkânlar çerçevesinde mobil dijital kuyu log ve ölçüm sistemleri üretimi yapılmıştır. Yüzey modül sistemi, yurtdışı sistemlerinden farklı olarak kullanımı kolay dokunmatik ekrana sahiptir. Ayrıca probların kuyu içerisinde anlık olarak hangi derinlikte olduğunu, hangi hızla kuyuya gönderildiğini, prob içi sıcaklık ve nem değerlerini, probun çalışıp çalışmadığına dair sorgu ve cevap parametrelerini, sistem voltajını ve CPS (counter per second) değerlerini görsel olarak gösteren, aynı zamanda problarda oluşan arıza durumlarını sesli olarak operatöre aktarmayı sağlayan ileri teknoloji bir sistemdir. Üretimi yapılmış olan kuyu log ölçüm probları ise düşük sıcaklıklı ve yüksek sıcaklıklı derin kuyularda ölçüm imkânı sağlamaktadır. Bu problar yurtdışı emsallerinden farklı olarak üretimi yapılırken kullanılan dijital elektronik haberleşme protokolleri sayesinde derin kuyularda yüzey modül sistemi ile yüksek hızlı haberleşme olanağı sağlar. Probların üretiminde tamamen yerli imkânlar kullanılması, arazi ölçümleri esnasında oluşan arızalara anında müdahale olanağı sağlamaktadır.
Yapay Uçlaşma( IP) Cihazı
Projede, yurtdışı firmalarından temin edilen IP cihazlarının maliyetlerinden tasarruf etmek, özelliklerini geliştirmek ve arıza durumunda yedek parça temininde yurtdışına bağımlılığın önüne geçmek amacıyla yerli ve milli imkânlar çerçevesinde IP cihazı üretimi yapılmıştır. Yurtdışı emsallerinden farklı olarak üretimi yapılmış olan IP cihazı vericisi, ölçüm esnasında uygulanmak istenen akım miktarını basit bir şekilde ayarlayabilmemize olanak sağlayan kullanımı kolay dokunmatik bir panele sahiptir. Bu dokunmatik panel verilen akım miktarından hesaplanan Gerilim-Zaman grafiğini anlık olarak görüntülemeyi sağlamaktadır. Ayrıca isteğe bağlı olarak bu panelden Akım-Zaman grafiği de görüntülenebilmektedir. Üretimi yapılmış olan cihazın alıcısı ise yurtdışı emsallerine göre daha hafif ve kullanımı kolaydır.
Manyetometre
Cihazın üretiminde tablet kullanılması ve bütün işlemlerin tablet üzerinden yürütülüyor olması, üretilen sistemin kullanımında emsallerine göre işlem kolaylığı sağlamaktadır. İçerisindeki elektronik yapıya sistem hassasiyetini arttırmak için yüksek teknoloji ve hata payı çok düşük olan CPS (counter per second) algılayıcı çip takılmış ve yerli ve milli olarak üretilen yazılımla desteklenmiştir.