Havza Ve Kuşak Bazında Jeoloji Araştırmaları
Ülkemizin jeolojik özellikleri ile jeodinamik süreçlerinin anlaşılması yönünde çalışmalar yaparak, maden yatakları ve enerji kaynaklarının aranmasına; deprem, heyelan gibi jeolojik kökenli doğal afetlerin araştırılmasına; kentleşme, yol, baraj, tünel gibi mühendislik hizmetleri ve çevre araştırmalarına katkı sağlamak amacı ile farklı ölçek ve temalarda jeoloji haritaları ve raporları hazırlanmaktadır. Bu kapsamda gerçekleştirilen tüm çalışmalar, Coğrafi Bilgi Sistemleri ortamına aktarılarak Türkiye Jeoloji Veri Tabanı (TJVT) oluşturulmaktadır.
Havza ve Kuşak Bazında Jeoloji Araştırmaları Projelerinin Geliştirilmesi ve Gerçekleştirilmesi çalışmaları ile çalışılan havza/kuşağın; Tektono-stratigrafik istiflerinin belirlenmesi, korelasyonunun sağlanması, jeodinamik gelişiminin ortaya konulması, jeolojik problemlerinin çözüme kavuşturulması ve gerekli görülen alanlarda
Jeolojik haritaların revize edilmesi hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda çalışma alanlarında Jeokronolojik, jeokimyasal, paleontolojik, petrografik, petrolojik, sedimantolojik vb. çalışmalar yapılarak analitik veriler üretilmektedir.
Ülkemizde gömülü maden ve diğer doğal kaynakların bulunabilmesi, doğal afetlerin öngörülebilmesi, ancak günün koşullarına uygun 1/25.000 ölçekli jeoloji haritaları ile mümkündür. 1960’lı yıllarda MTA Genel Müdürlüğü tarafından tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde 1/25.000 ölçekli jeoloji haritası yapımına başlanmış, bu yönde yapılan çalışma ve üretilen projeler doksanlı yılların başlarında büyük ölçüde tamamlanmıştır. Yerbilimlerinde meydana gelen çok hızlı ve önemli gelişmelerin bu haritalara yansımamış olması, istenen standartların gerisinde kalmalarına neden olmuştur. Bu kapsamda, geçmiş yıllarda yapılmış ancak günün koşullarına uygun temel bilgileri içerecek şekilde güncelleme çalışmalarına devam edilmektedir.
Yurdumuz 5547 adet 1/25 000 ölçekli paftayı kapsayan geniş, engebeli ve oldukça karmaşık bir jeolojik kuşak üzerinde bulunmaktadır. Bu nedenle, jeolojik özelliklerinin adım adım dolaşılarak incelenmesi gerekmektedir. Çok yoğun, uzun süreli arazi ve laboratuvar çalışmalarını gerektiren bu çalışmalar Dairemizin ana görevidir. 1/25 000 ölçekli jeoloji haritalarının hazırlanmasının yanı sıra, büyük boyutlarda jeolojik yapıları, önemli bölgesel özellikleri, çeşitli jeolojik zamanlardaki paleocoğrafyayı ve jeodinamik olayları ortaya çıkarmak amacıyla bilimsel amaçlı çalışmalar da yapılmaktadır. Daha küçük ölçekli haritalar da üretilmektedir.
Maden aramalarında bölgesel prospeksiyon amaçlı kullanılan ve özellikle özel sektör madenciliği ile doğalgaz boru hattı, otoyol, baraj, kentsel alanların ve sanayi bölgelerinin makro planlamasında ihtiyaç duyulan 1/100.000 ölçekli haritaların basımı tamamlanmak üzeredir.
1/500.000 ölçekli Türkiye Jeoloji Haritaları Jeoloji ve doğal kaynak araştırmaları için en önemli başvuru kaynağı olup ülkenin jeolojik durumuna genel olarak yansıtmaktadırlar. 18 paftadan oluşan 1/500.000 ölçekli Türkiye Jeoloji Haritası 1963-1968 yılları arasında ki ilk basımından sonra yeniden çalışılarak düzenlenmiş ve 2003 yılında II. basımı gerçekleştirilerek kullanıcılara Türkiye Jeolojisinin temel başvuru kaynağı olarak kazandırılmıştır.